КОНТАКТИ

Адрес:

Археологически музей
“В. Преслав”
Гр. В. Преслав – 9850, п.к. 16

Тел.: 0538 43243;
тел/факс: 0538 42630

Директор: Пламен Славов
Тел./Факс: 0538 42630/ 0879480817
e-mail:

museum_preslav@abv.bg

Уредник: Димитър Димитров
e-mail:

arxeologa@abv.bg

Екскурзовод: Неда Андреева
e-mail: neda_andreeva@abv.bg

 
 

Работно време:

Лято (Април - Октомври)
Понеделник - Петък
9:00 - 18:00 часа
Събота и Неделя
10:00 - 18:00 часа
Ноември
Понеделник - Неделя
9:00 - 17:00
Музеят е отворен всеки ден.

Зима (Декември - Март)
Понеделник - Петък
9:00 - 17:00 часа
Събота и Неделя
По заявка *
Празнични дни
По заявка *
Тел. за заявка: 053843243

*Заявки се приемат в работно време

 

 
   
 

Туристически информационен център в град Велики Преслав
ул. „Борис Спиров” № 61 А
тел: 0538/42309
Работно време: Понеделник – Петък   9.00 - 17.00 ч.
Събота и Неделя  - почивни дни 

Тук ще получите пълна информация за регион Велики Преслав – културни и религиозни обекти, места за настаняване, заведения, събития и др.
 

 

Вход към сайта      Enter Site      

СЪКРОВИЩЕ     ПЕЧАТИ     РИСУВАНА КЕРАМИКА     НАДПИСИ     КАМЕННА ПЛАСТИКА

КАМЕННА ПЛАСТИКА

Внушителното строителство, разгърнало се в новата столица – Преслав по времето на Симеон, било насочено към изграждането на една надеждна отбранителна система. В още по-голяма степен обаче то целяло оформянето на града като център, достоен да съперничи по великолепие и оригинални архитектурни решения на самия Константинопол. Още в началото на Х в. писателят Йоан Екзарх описва картината, разкриваща се пред пътника, сполучил да влезе в Преславския Дворец: “...палати високи и църкви, премного украсени с камък и дърво, и багри,  а от вътре – с мрамор и мед, сребро и злато.” И докато през вековете металите били разграбени, а дървото – изтляло в земните пластове, много от красиво изваяните каменни детайли са оцелели, за да потвърдят словата  на древния автор. 

КАПИТЕЛ СЪС ЗАЙЦИ

 

 

 

 

 

 

 

Изработен от бял мрамор, този капител /конзола/ вероятно е принадлежал към архитектурната декорация на  Кръглата /Златна/ църква в Преслав. Художникът го е скулптирал в дълбок и прецизен релеф, оформяйки сложна композиция от фигури - зайци, ловно куче, палмови листа и грозде. Дали това е ранно- ренесансова природна картина с  ловни мотиви или тук трябва да видим едно сложно послание към средновековния човек, свързано с неговия традиционен и религиозен светоглед, с разказ за важни политически събития? Няма значение! Нека просто погледаме този шедьовър и послушаме неговия разказ.  

КРИЛАТ ЛЪВ

 

Скулптиран е върху мраморен ъглов блок от рамка на врата в Преславските дворци. Митичното животно е  изобразено в тържествен ход надясно, сред фриз от палмети  и безкраен мотив.   Заради изящната си изработка, царствената символика и връзката със славното минало, днес този образ се е превърнал в герб на град Велики Преслав.

 

 

 

 

КАПИТЕЛ С РАЗЦЪФНАЛ КРЪСТ – находка от Дворцовия манастир

 

 

Изработен е от бял мрамор. На четирите му страни е изваян популярният в Столичния Преслав мотив- "разцъфнал кръст",  покрит с арка и увенчан с палмови клонки.

Мнозина специалисти считат, че трите точки по рамената на кръста пресъздават "сълзите" по разпнатия син божи. Ние обаче бихме попитали: а не са ли това капки дървесен сок, символ на  Възкресението на мъртвата тъкан, докосната от Вярата, от  "...Истината и Живота"? Отговорът ще изберете сами .

 

 

 

 

МРАМОРНА ПЛОЧА С ОРЕЛ – от Северната крепостна стена на Ранния аул

 

 

Има правоъгълна форма, като изобразителното поле е оградено от широка рамка. Плочата е силно фрагментирана, а повърхността – оронена вследствие на обгаряне. Добър шанс за нас е почти изцяло запазената фигурална композиция, представяща орел, сграбчил в ноктите си сърна/елен. Според източните вярвания, така е изобразявана борбата между противоположностите, между доброто и злото.В Християнството пък еленът символизира Душата, устремена към Бог. Може би този естетично изваян релеф ежедневно е напомнял на вярващите за преходността на живота и неизбежното терзание на праведната душа в търсене на път към Отвъдното.

 

 

 

 

 

 

При използване на информация от сайта е задължително позоваването на museum-preslav.com.

Copyright © Tynamu 2008 All rights reserved.