КОНТАКТИ

Адрес:

Археологически музей
“В. Преслав”
Гр. В. Преслав – 9850, п.к. 16

Тел.: 0538 43243;
тел/факс: 0538 42630

Директор: Пламен Славов
Тел./Факс: 0538 42630/ 0879480817
e-mail:

museum_preslav@abv.bg

Уредник: Димитър Димитров
e-mail:

arxeologa@abv.bg

Екскурзовод: Неда Андреева
e-mail: neda_andreeva@abv.bg

 
 

Работно време:

Лято (Април - Октомври)
Понеделник - Петък
9:00 - 18:00 часа
Събота и Неделя
10:00 - 18:00 часа
Ноември
Понеделник - Неделя
9:00 - 17:00
Музеят е отворен всеки ден.

Зима (Декември - Март)
Понеделник - Петък
9:00 - 17:00 часа
Събота и Неделя
По заявка *
Празнични дни
По заявка *
Тел. за заявка: 053843243

*Заявки се приемат в работно време

 

 
   
 

Туристически информационен център в град Велики Преслав
ул. „Борис Спиров” № 61 А
тел: 0538/42309
Работно време: Понеделник – Петък   9.00 - 17.00 ч.
Събота и Неделя  - почивни дни 

Тук ще получите пълна информация за регион Велики Преслав – културни и религиозни обекти, места за настаняване, заведения, събития и др.
 

 

Вход към сайта      Enter Site      

ТУР ГИД

Като място, където се е намирала Втората Столица на България през IХ - Хв., Преслав е благословен с уникален и изключително силен туристически ресурс - Археологическият резерват на Древната Столица и съвременният музей. Те могат да се използват и да бъдат разглеждани с удоволствие, както от професионалния археолог, така и от дошлия на почивка турист.

Как да стигнем до Велики Преслав?

Градът има удобни шосейни връзки, като отстои на 20 км от областния център Шумен и на 25 от Търговище. Достъп от юг през Стара Планина осигурява Върбишкият проход, чиито пътища са в добро състояние сега. Освен с автомобилен транспорт, до В.Преслав можете да стигнете и с влак от София, Варна или Русе, като слизате на гара Шумен или гара Търговище /по-неудобен вариант/. От гр. Шумен можете да ползвате автобус или маршрутно такси на приблизително една и съща цена.

 

Местоположение на Археологическия музей

Официалният вход на преславския музей се намира от неговата източна страна, на алеята, преминаваща покрай гробищния парк на града. Тук е най-удобно да паркирате вашата кола или автобус, поради непосредствената близост до старините и възможността за панорамен изглед към целия археологически резерват.
Какво ще видите в експозицията на музея?  Тук са събрани всички значими паметници от времето на средновековния Преслав, сред които накитите от Преславското златно съкровище, керамичният иконостас от Дворцовия манастир, копие на монументалната икона на Св.Теодор и други ценни изделия от рисувана керамика, множество старинни надписи, уникална колекция от оловни печати. Показани са и стотици артефакти, свидетелстващи за ежедневието и стопанството на старите преславски жители.  
Една кратка разходка из руините:  Огромната площ, на която е бил разположен столичният град /3,5кв.км/, изисква цял ден за пълно обхождане, поради което за екскурзовода винаги представлява значителна трудност да предложи оптимален маршрут на туристите. Ето един от възможните:
От паркинга пред музея тръгнете надолу по главната алея. След около 300 м пред Вас ще изправи масивното си очертание Северната порта на Вътрешния град, наричана от старите преславяни "Железни врата". Това име през Средновековието обикновено получавала главната порта към града, но не изключваме принос към утвърждаването на това прозвище да имат и многобройните битки, разиграли се в този участък на преславската крепост. Преминавайки през портата, ще се озовете в едно от най-спокойните и прохладни кътчета не само на Преслав, но и на цялата околност - сто годишна борова гора, с удобен паркинг, беседка и изворна вода. Тук са разположени  храм-паметникът "Св.Св. Кирил и Методий", построен по повод 1000г. от смъртта на Методий и цар Симеон  и сградата на Археологическата база към БАН. Следвайки пътеката, водеща към дворците, непосредствено след Базата, ще пресечете ъглова кръгла кула от стената на Ранния аул. Източно от нея лежат останките на две от най-внушителните за времето си преславски черкви, както и пасаж от крепостната стена, в основата на която ще видите множество графити - рисунки и надписи. Достигайки края на пътеката ще пресечете съвременното шосе, за да се озовете непосредствено пред руините на Преславския Дворец, където все още продължават археологическите проучвания. Южно от сградата на царския палат можете да разгледате комплекс от сгради, внушителна базилика и луксозна баня, принадлежали според проучвателите към Преславската Патриаршия. Пресечете ли площада, източно от банята, пред Вас ще се разкрият Сградата с пещите и една масивна постройка – т.нар. Административна сграда. Тук в продължение на няколко археологически сезона бяха открити над 500 оловни печата, ядра и калъпи за тяхното отливане -  находки, които формират най-богатата в света сфрагистична колекция, открита при подобни обстоятелства - документирана, научно анализирана и представена на широката публика.

Обръщайки поглед на юг, вниманието Ви ще бъде привлечено от гордата осанка на възстановената Южна порта, от върха на която можете да огледате цялата околност. За да достигнете руините на популярната Кръгла (Златна) църква, продължете по алеята на юг, като преминете покрай неголяма черква, в средата на която добре са запазени следи от прабългарско езическо капище. Открит през 1927 г. от учителя - археолог Йордан Господинов, отличаващият се с кръглата форма на наоса и оригиналните архитектурни решения храм, продължава да буди възхищение у специалистите и любителите на историята. Днес, както може би и преди хиляда години, Кръглата църква е потънала в зеленина и покой - изворната вода ще Ви освежи, а сянката и аромата на вековните борове ще възстанови силите Ви. Тук можете да поднесете цвете на гроба на Йордан Господинов - този неуморен проучвател на преславското минало, когото мнозина сравняват с ентусиаста Шлиман. В хижата до църквата през 2007 г. е открит и туристически информационен център, където може да си закупите билети за целия комплекс и получите екскурзоводна беседа. Ако след тази продължителна разходка умората все още не е надвила Вашето любопитство, можете да се спуснете в равнината, където се виждат зидовете на огромен комплекс от сгради и черкви. Това е местността Селище, огласяна през Х век от ежедневието на феодални имения, манастири, а може би и държавни учреждения.

Оцелял в продължение на много векове, Велики Преслав ще Ви разкаже не само за отминалото величие, но ще Ви предложи и интересни страни от своя съвременен живот. Ето някои от тях:

Битови-фолклорни къщи/селски живот: 
Преслав притежава провинциален, земеделски, спокоен начин на живот, който е привлекателен по свой неповторим начин. Това се вижда в етнографската Картолова къща гр. В. Преслав, етнографската къща в с. Драгоево и в тихия селски живот на близкото село Осмар. Ако сте решили да дойдете в града групово, можете да заявите посещение на Етнографската къща, за да присъствате на пресъздаване на преславски обичаи от група за изворен фолклор и да вкусите местни гозби и вина.
В града има три църкви, които биха Ви заинтересували като турист – „Св.Св.Петър и Павел”, която датира от ХVІІІ в., църквата ”Св. Архангел Михаил” в центъра на града и “Св.Св.Кирил и Методий” - сред вековна борова гора в археологическия резерват. Всички те дават интересна представа за църковната архитектура и изкуство, развивани в продължение на много години.
Река Камчия: Река Камчия е главна река в източна България. Районът около реката, от язовир Тича до двата моста в близост до археологическия резерват, е особено привлекателен за туристи - любители на къмпингите, риболова и планинското катерене.

Места за настаняване

 

Туристите пристигат в Карталовата къща, която ги  пренася в една отминала  епоха - средата на 19 век. Посрещаме ги с домашно приготвена питка и китка здравец.
 Разглеждат селската къща ,  наблюдават старинни занаяти - тъкане на черги на стан,  плетене на чорапи  , работа с чекрък, чепкане на вълна, плетене на  дантели,
чукане на червен пипер. Всичко това те могат  да направят сами. Прочутите Преславски баби ще ги   запознаят  с  автентичния фолклор на района и ще им
покажат народния обичай – Гергьовден . Предсватбеният обичай „ Извеждане на невестата” е истински празник и невероятно преживяване за туристите-
 който също участват в сватбата и се веселят . Могат да си направят снимки с български национални носии /за децата също има подсигурени/.  
Стопанката им  показва как да приготвят Болярска баница , от която те опитват на място и им дава рецепта за приготвянето .
Желаещите могат сами да вземат участие в програмата и да опитат да поработят със стопаните на къщата. Любезните домакини ще им предложат
обяд от българската кухня - салата, основно - кебап от пиле с картофи, запечени на фурна , разядка - мариновани чушки , десерт Болярска баница,  мин.вода , вино на корем   
На туристите предоставяме да опитат богатство от натурални продукти, произведени в региона  -сирена, мед, конфитюр, подправки  и възможност да си закупят от тях.
Предлагаме им да опитат и да си закупят и продукти от прочутата Българска роза –мед, конфитюр, розово масло, козметика и др.
Фолклорна програма с обичаите - Сватба, Гергьовден -  цената за група минимум  14 човека е 18 лв
Само обяд с чаша вино - 12,00 лева
За децата до 12 години - цената е 11 лв с фолклор и 8 лв без фолклор, като на 20 деца има по 1 учител гратис
За разглеждане на Етнографската експозиция и почерпка - баница и сок - за ученици- 4 лвТЕЛЕФОН  ЗА ЗАЯВКИ 0884 850 118 МАРИНКА -ПРЕДВАРИТЕЛНО 4 часа предварително
ИЛИ В ОФИСА НА АРИСТУР 0884 850 117-ГЕРГАНА
0888 /810 768

НА НАС 
http://www.aristour.net/center.php?w=1&d=3&s=86470b413db4c75c2412d5bb4ad65ecb

ТУРИСТИЧЕСКО ПРЕДЛАГАНЕ  В РЕГИОНА
http://www.aristour.net/center.php?w=3&d=11&t=13&s=32b737e8ba5c7c6ff75a922a92aa86ec jw,
ЕДНОДНЕВНИ ПРОГРАМИ В РЕГИОНА
http://www.aristour.net/center.php?w=3&d=11&t=15&s=63795b3ad620912c2bebdc8f039ae6b3
ГАЛЕРИЯ      http://www.aristour.net/center.php?w=3&d=11&t=16&s=5b4821687393c01ac5f83f9e51531b40

ГАЛЕРИЯ КАБИЮК http://www.aristour.net/center.php?w=69&d=46&s=ea10ebbeaf051f8fa1624a81fc198b1e


Хотели / места за нощуване:

Хотел-ресторант "Омуртагов мост". Намира се в НИАР, на 150 м. от Кръглата църква, разполага с удобен паркинг - обръщало. Комплексът разполага с 30 легла, а ресторантът има капацитет за 120 души и предлага богата кухня. Тел.: +359 894 668 266;  +359 538 42 112

Хотел и възстановителен център в м. Патлейна /на 3 км. южно от стария град/ с капацитет от 15 души и механа. Хотелски комплекс „Патлейна” предлага настаняване в комфортни стаи сред зеленината на гората и в близост до много природни обекти като пещерата Мечата дупка и яз. Тича. Тел.: +359 896 695 978 ; www.patleina.com

Туристическа хижа “Патлейна” с капацитет 40 д. ул. "Симеон Велики" № 21, телефон: +359 538 433 36, GSM: +359 882 966 439, +359 894 461 195, +359 896 815 604.

Туристическа спалня в гр. Велики Преслав - заема първият етаж от сграда на Дом за деца, лишени от родителски грижи, разположен в двора на Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“. За достъп до спалнята е обособен отделен вход от ул. Николай Петрини. Капацитет - 50 места. За контакти: +359 882 966 439, +359 896 715 256

Хотел-ресторант „Русалка” - намира се до язовир „Тича”, на 15 км от гр. В. Преслав по пътя за гр. Върбица. Местността, в която е разположен комплексът е уникална със своята природа, чист въздух и изглед към язовира. Гостите и посетителите на хотела имат възможност за планински туризъм, лов и риболов. За контакти: +359 538 421 04; +359 890 572 711; +359 894 526 644; www.rusalkabg.com

Хижа „Тича” - разположена е в близост до язовир „Тича”. Гостите могат да се възползват от пешеходните маршрути до хижа „Патлейна”, културно-исторически резерват „Велики Преслав”, хижа „Младост”, горски дом „Методиево”, връх Сланник или да се разходят до близкия язовир „Тича”. За контакти: +359 895 467 073; +359 892 472 878; www.higaticha.com

Къщи за гости:

Пехливановата къща, с. Кочово - тел. 087 6999002, web: pehlivanovata-house.com, facebook: пехливановата къща


Къща за гости на ул. “Лозарска” 1 /непосредствено след влизането в града от Шумен зад бензиностанция “Петрол”/. Тел. +359 899143 425; www.preslavguests.hit.bg    


Къща за гости „Болярски стан” -  разположена е в широк и озеленен двор. Разполага с 20 легла в 4 стаи и няколко отделни легла. Има условия за самостоятелно готвене, трапезария, барбекю и пещ. В двора има малък басейн за отдих и спорт. За контакти: +359 888 851 695,  +359 892 651 999, e-mail: http://bolqrskistan.com/main.php


Къща за гости "Никол" във Велики Преслав има три самостоятелни спални, голяма дневна,механа и двор.  Телефон: +359 888 829 072,  +359 895 631 138  


Къща за гости „Симона” се намира на 15 км. от Велики Преслав в непосредствена близост до стената на язовир Тича. Телефон: +359 894 525 355;  уеб сайт: www.simonabg.com


В с. Осмар – няколко къщи за гости и малък хотел, собственост на винарска изба “Осмар”. Телефон: +359 898 460 216, +359 885 297 155


Ресторанти и механи в Преслав:

Ресторант „Оазис” – намира се на булевард „Кирил и Методий” 2, за връзка: +359 894 642 151
Бирария ”Гинес” (до общината) с места за около 30 човека и приятен интериор. Телефон: +359 889 295 054

Във Велики Преслав има и няколко на брой малки кафенета. Въпреки че не са съставна част от туристическия продукт, те предлагат допълнително развлечение и са добро място за отмора на туристите.

Близки обекти за посещение:

Местността “Патлейна” на 3 км. южно от стария град. В нея се намират останките от манастира “Св. Пантелеймон”- ІХ - Х в., пещи за производство на преславска керамика, природен резерват с див рожков и жълто лале.
Скални манастири над селата Осмар и Троица - намират се на 15 км от Преслав - предоставят отлична възможност за планински преход и скално катерене, съчетани с посещение на монашески килии и черкви, издълбани в скалата и обитавани през ХII-ХIV век;
Град Шумен /на 20 км/ - историческо място, с богат музей, средновековна крепост, оригинални архитектурни паметници от епохата на Османското владичество и периода на българското Възраждане. Тук можете да посетите единствения по рода си музей на коня - в село Кабиюк и модерният монумент "Създатели на българската държава".
Мадарско плато /на 33 км от Преслав/ - древно култово и религиозно средище, с магнетично въздействие и богати природни дадености от причудливи скални образувания и разнообразни дървесни и растителни видове. На това място, в отвесната скала, старобългарският майстор е издълбал по поръка на владетеля един забележителен релеф, изобразяващ триумфиращ конник - символ на могъществото на българския върховен предводител и неговата войска.
Плиска /40 км източно от Преслав/ - Първата столица на Дунавска България, в чийто археологически резерват са проучени и експонирани някои от най-ефектните паметници на старобългарската архитектура.
Язовир “Тича“ на 14 км. в южна посока от гр. В. Преслав - място за отдих и риболов.

 

При използване на информация от сайта е задължително позоваването на museum-preslav.com.

Copyright © Tynamu 2008 All rights reserved.